OKULA UYUM SÜRECİ NASIL PLANLANMALIDIR?
Okula uyum süresince ebeveynlere ve biz öğretmenlere düşen çeşitli görevler var ve bu süreçte işbirliği içerisinde olmak, her birimizin işini kolaylaştırırken öğrencimizin de okul ortamına kolaylıkla adapte olmasını sağlayacaktır.
Öncelikle öğretmenlere düşen uyum haftasını doğru planlanmak ve her çocuğa özel yaklaşımda bulunmaktır. Bu süreçte ebeveynlerden beklentimiz öğrencimizi size bildirilen sürelerde okula getirmeniz ve varsa çocuğunuzdan ayrılma ile ilgili kaygılarınızı ve tedirginliklerinizi öğrenciye yansıtmamanızdır.
Çocuklarınıza ‘okulu/öğretmenini/arkadaşlarını sevdin mi?’ veya ‘bu okula gelmek ister misin?’ gibi sorular sormanız doğru olmadığı gibi okulun/öğretmeninin ne kadar güzel olduğu ile ilgili kısa cümleler kurmanızın faydası olacaktır. Yine çocuğunuza ‘bugün ne yaptın, bugün nasıl geçti?’ gibi sorular sormak yerine ‘bugün hangi arkadaşınla oynadın, bugün oyun hamuru oynadın mı, sulu boya yaptın mı?’ vb. detay sorular sormanız net cevaplar almanıza yardımcı olacaktır. Çocuğunuza ‘ağladın mı, korktun mu, beni özledin mi, öğretmenin sana kızdı mı, ağlayan çocuklar varmıydı?’ vb gibi sorular yöneltmeniz ileriki zamanlarda çocuğunuzun okula gitmemek için bahaneler bulmasını kolaylaştıracaktır.
Özellikle ilk bir ay çocuğunuz okula aralıksız gelmelidir. Okula gitmek istemediğini söylediğinde onunla inatlaşmamanız, ikna etmek için vaadlerde bulunmamanız ve daha az konuşup daha çok hareket etmeniz; çok uzun cümlelerle açıklama yapmadan okula getirmeniz doğru olacaktır. Çocuğunuza ‘bugün okula gidelim mi?’ gibi sorular sormanız, okula gelmek istemediğinde onu getirmemeniz yine ileriki zamanlarda onu okula getirirken problem yaşamanıza sebep olacaktır.
Çıkış saatinde çocuğunuzu aldığınızda ona sarılıp öperek ‘okula başlamana çok seviniyorum, seni çok seviyorum gibi sözler söylemeniz ve o okuldayken neler yaptığınızı (örn. Markete gittim, yemek yaptım, evi toparladım vb.) anlatmanız çocuğunuzla güzel bir iletişim kurmanıza ve onunda size yaptıklarını anlatmasına yardımcı olacaktır.
Şunu hatırlatmak isteriz ki; her çocuk kendine özeldir ve çocukların okula uyum sağlama süreleri farklılık gösterebilir. Bu süreçte ilk gün okulda bulunmanız ve çocuğunuza okulunu ve öğretmenini tanıtmanız, ortamın güvenli olduğunu bildirmeniz ve onu kısa bir süreliğine okulda bırakıp sonrasında gelip birlikte eve döneceğinizi göstermeniz yeterli olacaktır.
Eğer siz okuldan ayrılma sürecini uzun bir vedalaşmaya dönüştürür süreci dramatize ederseniz çocuğunuz içinde süreç zorlaşacaktır. Sizler ne kadar rahat olursanız çocuklarınız da o kadar rahat olacaktır. Unutmayınız ki okula alışamayan çocuk yoktur, çocuğunu bırakıp gitmeye alışamayan anne vardır.
Özel Çengelköy Berrak Anaokulu