Problem çözme becerisi, çocukların günlük yaşamda karşılaştığı diğer çocuklarla ve akranlarıyla iletişim kurma ve ortaya çıkan çatışma durumlarına çözüm yolları bulabilme yeteneğidir.
Çocuk Problemle Karşılaştığında İki Yola Başvurur.
Çocuğun çevresinin genişlemesi ve ilişkilerinin artması ile birlikte karşılaştığı problemler ve çatışmalar da artmaktadır. Çocukların sosyal bir problemle karşılaştıklarında sergiledikleri davranışlar iki şekilde gözlemlenir. Arkadaşlarına destek olup arkadaşlarıyla paylaşımda bulundukları görüldüğü gibi alay etme, bağırma, kavga etme ve tartışma davranışları sergiledikleri de görülebilir.
Okulöncesi ve İlköğretim Yıllarında çocuklar problem çözmeye imkan verici ortamlarda bulunmalıdır.
Problem çözme becerisi çocuğun günlük yaşamında hem kendi iyi oluşu hem de çevresiyle daha sağlıklı ilişkiler sürdürebilmesini sağlar. Özellikle okul öncesi ve ilköğretim yıllarında çocuklar, problem çözmeye imkan verici etkinlikler ve ortamlar sayesinde kendi kabiliyetlerini keşfedip geliştirirler. Çocuklar zorluklarla karşılaştıklarında, sorunu ebeveynleri ya da öğretmenleri değil kendilerinin çözmeye çalışması, onların kişilik gelişimi üzerinde olumlu etki bırakır.
Herhangi bir Problem Yaşandığında Ebeveynler ve Öğretmenler Çocuğa Fırsat Vermelidir.
Sınıflarda ve okullarda yaşanan sorunların paydaşı çocuklardır. Okul öncesi dönemden itibaren öğrencileri de ilgilendiren problemlerin çözümünde, onları dışarıda tutarak değil çözüm aşamalarına dahil ederek çözümler bulunmalıdır. Çocukları problemli ortamdan uzaklaştırmadan, içinde bulunmasını sağlayarak yaşanan probleme çözümler üretmesi için onları desteklemek gerekir. Çocuklar gerçek problem durumlarıyla ne kadar çok karşı karşıya gelirlerse ve ne kadar fazla çözüm üretirlerse olaylara o kadar çözüm odaklı yaklaşırlar. Gelecekte zorluklarla karşılaştıklarında yanlarında her zaman yardım etmek için birileri hazır bulunmayabilir. Bu nedenle çocuk, zorlukları aşmak ve problemlerini çözmek için cesaret, sorumluluk ve kendine güven duymalıdır.
Kaplumbağa Tekniği
Problem çözme becerilerinin desteklenmesi için Kaplumbağa Tekniği kullanılabilir. Bu teknikte çocuğun, yaşadığı problem durumu sonucunda gelişen kontrol edemediği duygularla baş edebilmesi için, kendini bir kaplumbağa gibi düşünmesi istenir ve hayali bir kabuğun içine kendini nasıl çekeceği ve ne yapacağı öğretilir. Böylece duygularını kontrol edip probleme uygun çözüm yolları üretebilmesi sağlanmaya çalışılır. Bu teknikteki aşamalar şöyledir:
- Aşama: Duygularını tanı. Çocuğa neler hissettiğini keşfetmesi için fırsat verilir.
2. Aşama: Vücudunu durdur. Herhangi bir şey yapmadan durması istenir.
3. Aşama: Hayali kabuğunun içine girmesi ve üç derin nefes alması söylenir.
4. Aşama: Sakin olduğunda dışarı çıkması ve bir çözüm üretmesi istenir.