Okul Öncesinde Kur’an-ı Kerim Öğretimi

Her çocuk; fiziksel, duygusal, sosyal ve entelektüel anlamda benzersiz bir kişiliğe sahiptir. Aynı şekilde, her çocuğun algı düzeyi ve baskın zeka türleri de birbirinden apayrıdır. Bazı çocuklar kendilerini en iyi şekilde ifade etmek için resim yaparken bazı çocuklar kendini kelimelerle ya da müzikle anlatmaya çalışır. Kimisi haritaları ezberlemekten, kimisi ise hesaplamalar yapmaktan hoşlanır. Bu nedenle, her çocuk eğitim ve gelişim süreçleri boyunca kendilerine özgü yetileriyle ve ilgi alanlarıyla ele alınmalıdır.

3-6 Yaşta Kur’an-ı Kerim Öğretimi nasıl olmalıdır?

Çocuğun ilgisi, algısı, yeteneği, isteği, cinsiyeti ve yaşı Kur’an-ı Kerim öğrenimini etkileyen faktörlerdir. Dolayısıyla Kur’an-ı Kerim çocukların kendine özgü öğrenme yetisi ve kendi tercih ettiği yöntemlerle öğretilmelidir. Bununla beraber çocuğun gelişimsel ihtiyaçlarını ve becerilerini destekleyen oyunlar kullanarak dikkat süresini, dinleme becerisini, sessiz kalabilme süresini, merak duygusunu ve oyun ihtiyacını dikkate almak gerekir.

Kur’an okuma, alfabe halinde kodlanarak beyne iletilen mesajın seslendirilmesidir. Görme alanı 7 yaşından önce 6 harf görürken 7 yaşından sonra 15 harf görebilir. Yaş gruplarına göre eğitim genel olarak şu şekilde olabilir:

•             3 yaş dil gelişiminde en kritik dönemdir. Bu dönemde harf ve müzikle eğitim yapılabilir.

•             4 yaşta harf; üstün, esre, ötre ve diğer harekeler öğrenilebilir.

•             5-6 yaş Kur’an-ı Kerim okumaya başlama yaşı olabilir.


Yorum Yap

.