Kıymetli velimiz;

Öğrencilerimizin okul dışındaki vakitlerini de kaliteli bir biçimde geçirmelerini önemsiyoruz. Dolayısıyla evde vakit geçirmekten keyif aldıkları elektronik cihazlarla ilgili bir bilgilendirme yapmak isteriz.

Çocukların oyun oynamak, videolar izlemek ve merak ettikleri konular hakkında araştırma yapmak için kullandıkları elektronik cihazları (telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon) kullanma sürelerini kontrol etmek yetişkin olarak bizlerin ilk görevidir.

Yaşamlarının ilk iki yılında çocukları ekrandan olabildiğince uzak tutmanın biyopsikososyal açıdan önemi günümüzde daha iyi anlaşıldığından 2 yaşına kadar çocukların ekrandan tamamen uzak tutulması gerekmektedir. Okul öncesi dönemdeki çocuklar için ise ekran kullanım süresi ‘çocuğun yaşı x 10’ şeklinde belirlenmelidir. Örneğin 4 yaşında ki bir çocuğun günlük tüm ekranlar için toplam ekran süresi 4×10=40 dakika olmalıdır. Tatil günlerindeki süre ise en fazla toplam sürenin 2 katına kadar çıkarılabilir. Bu toplam süre üç ayrı zaman dilimine bölünerek kullanılmalıdır.

Ekranda geçirdiği vakti nasıl kullandığını denetlemek de yine biz yetişkinlerin görevidir. Çocuklar kendileri için zararlı olan içeriklerden uzak durma kararını verebilecek düşünme sistemine henüz sahip olmadıklarından onları ekranın zararlarından korumak için neler yapabileceğimizi bilmemiz gerekir. Öncelikle internet sağlayıcınızla görüşerek internetinizi güvenli hale getirmelisiniz. Daha sonra kullanabileceği uygulamaları düzenleyebilirsiniz. Twitter, Instagram ve Tiktok gibi uygulamalar 16 yaş altı tüm çocuklar için zararlıdır. Bu gibi sosyal medya uygulamalarının kullanım sözleşmelerinde 16 yaş üzeri bireyler için uygun olduğu yazmaktadır. Çocukların sıklıkla vakit geçirdikleri Youtube ise ‘Youtube Kids’ şekli ile kullanılabilir. Ancak kullanım için uygulamaya e-posta ile giriş yapmanız ve izleme geçmişini kontrol etmeniz önem teşkil etmektedir. Youtube’da izledikleri videolar yaşlarına uygun olmalıdır. Çocukların sıklıkla izledikleri video türleri olarak; makyaj videoları, vloglar, çocukların oyunlarını çekip paylaşan kanallar, bilgisayar oyunu oynarken ekran kaydı yapıp oluşturulan videolar ve çocuklar arasında çok popüler olan SCP animasyonları çocuklar için uygun değildir.

Bağımlılık yapan temel unsurun başlı başına ekran değil bilgisayar oyunları olduğunu göz önünde bulundurursak; oynadıkları oyunları da denetlemek, çocuğu zararlardan korumanın bir diğer yoludur. Genel bir ifadeyle çocuklarımızı korku içerikli oyunlardan, şiddet içerikli oyunlardan ve cinsel ögelerin bulunduğu oyunlardan tamamen uzak tutmalıyız.

Son zamanlarda okulda da sıklıkla adı geçen ‘Huggy Wuggy’ karakterini çoğumuz tanıyoruz. Bu karakterin ait olduğu Popy Playtime oyunu çocuklar için zararlı olan ancak son zamanlarda çocuklar tarafından oldukça popüler olan bir oyun. Bu oyunun da üreticisi olan ‘MOBgames’ tarafından oluşturulmuş hiçbir oyunu da çocuğunuzun oynamasına müsaade etmeyiniz. Bunun dışında içerisinde sohbet seçeneği olan oyunlar yalnızca ebeveyn gözetiminde çocuğa uygun ise oynanabilir.

Çocuklar tarafından yine oldukça popüler olan Roblox ve Minecraft içerisinde sohbet seçeneği bulunduğu için ebeveyn denetiminde oynanabilecek oyunlar arasında yer almaktadır. Bu oyunlarda da birden fazla oynama kanalı bulunduğunu unutmamalıyız. Çocuğun hayal gücünü geliştiren tarafları olduğu gibi kötü niyetli yetişkinler tarafından kontrol edilen zararlı tarafları da olabilir. Bu sebeple yalnızca yetişkin gözetiminde oynamasına müsaade ediniz.

Televizyon kullanımında ise çocukların izledikleri yayınları takip etmeliyiz. Çizgi filmlerin hepsi çocuklara uygun değildir. Yine şiddet ve korku içerikli yayınlardan, yetişkinlere uygun programlardan uzak tutmalıyız. Özellikle çocuklarımızın yanında yetişkinlere hitap eden dizileri izlememeniz doğru olacaktır. Yarışma programları da beraber izlenerek kontrolü sağlanabilir.

Günümüz dünyasında, teknoloji çağında, çocuk yetiştirmenin zorluğunu biliyor ve biraz olsun önemli noktalara dikkatinizi çekebilmiş olmayı umut ediyoruz.

Sağlıklı günler dileriz.

Özel Çengelköy Berrak Anaokulu

Yorum Yap

.